”Personal, știu doar doi oameni dintre politicieni cărora li s-a făcut onoarea ca, la un moment dat, să fi fost cu adevărat ofițeri acoperiți, dar niciodată nu voi putea să dovedesc acest lucru: unul se numește Victor Ponta la SIE și altul se numește Sebastian Ghiță la SRI. Cu siguranță, ei nu mai au această calitate după ce au intrat în Parlament. În plus, ăștia doi nu vor să preia partide în numele serviciilor secrete. În rest, doar agenți de influență voluntari, slugi cu IQ redus care cred în mod fals că-și netezesc cariera. Speranță deșartă”, a scris fostul șef de stat luni seara pe pagina sa de Facebook.
El a susținut că guvernul Cioloș, ”generat de generali și procurori”, este ”pur și simplu un monument al neputinței și incompetenței”.
Referindu-se la declarațiile lui Ponta despre ofițerii acoperiți și la speculațiile pe această temă, Băsescu le-a calificat drept o ”penibilitate”.
”Unii spun Valentin Zgonea, alții spun Giorgian Pop, alții spun Isar, unii spun A. Săftoiu, alții spun Mihai Tudose, alții spun de-a valma Comisia SRI. Oameni buni, uitați-vă la ei. Toți sunt niște neica nimeni pe care, eventual, serviciile i-au mai folosit ca agenți de influență sau trompete pentru a-și satisface mici nevoi în spațiul public, dar pe care niciodată nu i-au considerat demni să devină ofițeri acoperiți ai unui serviciu de informații românesc. Și, dacă vine vorba despre agenți de influență și nu de ofițeri acoperiți, părerea mea este că presa este plină de astfel de agenți de influență, care cred că sunt protejați dacă ‘servesc cauza’ susținând ideea că Patria poate fi salvată doar de generali și procurori și făcînd praf de-a valma oamenii politici”, este de părere fostul președinte.
El a subliniat că este nevoie de o comisie parlamentară puternică de control a serviciilor secrete ca singur remediu pentru recâștigarea încrederii.
”Din toată această poveste, dincolo de bălăcăreala politică, cei care au o problemă sunt serviciile secrete. De ce s-a ajuns ca, în mediul politic, în mediul economic, în justiție, în societate, cei mai mulți oameni să-și pună problema influenței decisive a serviciilor? Este cod roșu de încredere”, a conchis el.